banner

Ukens strømsparetips - uke 9

Et velutstyrt kjøkken er noe mange har og andre drømmer om. Kjøkkenet er den plassen i hjemmet hvor det er størst forbruk av strøm og det er derfor rom for strømbesparelser.

🔹 Ved kjøp av nye hvitevarer kan det være lurt å kjøpe et miljøvennlig og strømsparende alternativ. Selv om dette kanskje ikke er det billigste alternativet, tjener du ofte inn differansen i lengden. De fleste hvitevarer på markedet er merket med A++ til G der A++ er det beste alternativet.

🔹 Dimensjonen på hvitevarene har også en betydning for forbruk av strøm. Kjøp hvitevarer som passer ditt strømforbruk og ikke er unødvendig stort.

🔹 Har du mikrobølgeovn hjemme anbefales det å bruke denne kun til små retter og til få personer (under 4). Det er heller ikke å anbefale å tine frosne varer i mikrobølgeovnen, da det er best for både maten og energibesparende om den får tine på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.

🔹 La være å starte oppvaskmaskinen med mindre den er full av oppvask.

Mesteparten av strømforbruket skjer rundt ovnen. Her er flere tips til matlagningen:

🔹 Skal du koke opp vann så lønner det seg å koke det opp i en vannkoker for så å helle det over i en kasserolle. Har du ikke vannkoker så legg et tettsittende lokk over kasserollen. Med et tettsittende lokk sparer du 70 % av energien.

🔹 Bruk stekeplater og kasseroller med flat bunn og etter ditt størrelsesnivå.

🔹 Utnytt varmen fra platene ved å skru de av noen minutter før maten er ferdig. Dette vil ikke gå utover matlagingen.

🔹 Det kan være smart å lage flere retter med en gang når du først bruker ovnen. Rettene kan eventuelt også senere varmes opp i mikrobølgeovn.

Les flere tips her: https://stromvalget.no/sparetips